Erodera SD:s väljarbas

 

Journalisten Anna-Lena Lodenius som i flera decennier undersökt den högerextrema miljön sade på Rapport tisdagen efter valet att de som lämnat andra partier för att rösta på extremhögern med hög sannolikhet kommer att fortsätta rösta på dem.

Så SD kommer nog att hålla sig kvar på en stabil nivå.

Hennes slutsats var att övriga partier nu borde inrikta sig på att behålla sina sympatisörer i stället för att bekämpa SD.

 

Mina egna iakttagelser från valrörelsens slutspurt är att en del skriverier – exempelvis Expressens om SD:s bruna rötter samt avslöjande uppträdande från herr Åkesson själv i slutdebatten kan ha berövat SD den förväntade triumfen.

 

Vore skönt om övriga partier nu slutar att snegla på vad som gynnar SD.

SD har redan peakat. De kommer att vara ett ofrånkomligt inslag i svensk politik framöver, men tillväxtfasen är över.

 

Titta lite på väljarbasen – de som röstar SD har lägre utbildning än de som röstar på andra partier.

Låg utbildning, känsla av utanförskap i sitt eget land, besvikelse och rädsla är drivkrafter.

Det kommer att ta mycket lång tid och mycket hårt och medvetet arbete att vända på den kuttingen.

Sådant som SD­ – faktiskt med rätta – pekat ut som problem behöver åtgärdas:

Polis, tull och rättsväsende behöver stärkas. Integrationen förbättras. Sjukvården bli mer likvärdig och tryggare.

SD föreslår enkla lösningar som att skicka militär till förorterna och kasta ut utrikesfödda som begår brott.

Övriga partier behöver samla sig. Inte i första hand för att hindra SD från inflytande – utan för att på allvar ta itu med de problem som finns.

Lyckas de, eroderas SD:s väljarbas

”Vi satsar XX miljarder mer på polis, vård, skola, bostadssubventioner, instegsjobb, försvar än vad de andra gör” löser inget. För även om man ökar antalet utbildningsplatser på Polishögskolan spelar det ingen roll om för få vill bli poliser och många hoppar av yrket med flera decennier kvar till pension.

Mycket handlar om resurser, men en del handlar också om inte så resurskrävande reformer för att rätta till skevheter i systemen. Straffrabatten för återfallsförbrytare borde avskaffas snarast.

Skolan behöver styras av vuxna och skolan ska ställa krav på elevernas närvaro, uppförande och prestationer. Lärare som dignar under rapporteringstvång som inte tillför eleverna någonting borde slippa denna börda.

Gör det enklare och billigare för äldre att flytta så att stora lägenheter och villor kan köpas av barnfamiljer.

Gör det billigare att anställa så att fler så kallade enkla jobb kan skapas. ROT och RUT fungerade jättebra, men nu när nivåerna sänkts möts hantverkare åter av krav på att utföra jobb svart.

Ta bort skadliga skatter som värnskatten som bara har till effekt att högavlönade hellre tar lite extra ledigt.

Gör det enklare att driva småföretag. Reformera SFI genom att använda individanpassade digitala metoder utvecklade av ett svenskt företag.

Ja, det finns 1000-tals olika sätt att göra Sverige både tryggare och mer välmående.

De politiska partierna har inte alla lösningar. Näringslivet, inte minst välfärdsföretagen, har en enorm potential att förbättra livsbetingelserna för människor, om de inte ständigt behöver försvara sig mot politisk klåfingrighet. Idéella krafter som nattvandrande mammor i Rinkeby gör stora insatser för att göra lokalsamhället tryggare och mer levande.

Med bättre fungerande skolor, arbetsmarknad och bostadsmarknad, poliser som ser mening med jobbet och vuxna människor som vågar gripa in och säga till eroderas basen för extrema politiska partier som SD. Som alla kulturförändringar tar det tid.

Och SD kommer väl troligen också att normaliseras och rösta för kloka reformer.

Minns att Socialdemokraterna i alla år haft införande av republik med i sitt program, fastän man redan för 100 år sedan insåg att det inte var en fråga att driva speciellt hårt.

Svenskarna gillar sitt kungahus.

Människor med bakgrund i andra länder har en given plats i Sverige.

 

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *