Häleri är motorn i tjuveriet

Fundera över vart prylarna tar vägen!

För något decennium sedan talades det mycket om hur butikernas kassor skulle skyddas. Antalet butiksrån med kassan som mål ökade år för år. Åtgärder sattes in. Slutna kassasystem räddade pengarna. Dessutom minskade kontantflödet i takt med att kortbetalningarna tog över.

2013 minskade antalet rån.

Men det var för tidigt att andas ut.

De kriminella hittar nya vägar och brotten ändrar karaktär.

Visst har man snott varor ur butiker i alla tider. Det gamla tillvägagångssättet var att smyga in, se sig om och snika åt sig en packe varor som man gömde i en väska eller under jackan innan man smet ur butiken så diskret som möjligt.

Nog så stora värden kunde försvinna den vägen, men det var en västanfläkt jämfört med dagens situation.

Jag tror det var 2014 jag första gången hörde ordet hockeytrunksrån.

En man jag intervjuade berättade vad han råkat ur för när han var inne i en elektronikbutik en lördagseftermiddag:

”Jag står och pratar med en säljare, när tre mycket storvuxna män kommer inspringande. De har med sig stora väskor och verkar veta exakt vilken hylla de ska rensa. De vräker ner varor och skriker samtidigt att vi ska vara tysta och inte röra oss. Det hela är över på något minut. Säljaren trycker på larmknappen, men rånarna har redan försvunnit i en bil som var … kanske grå?”

Mannen jag intervjuade var själv i säkerhetsbranschen. Det han i detta läge kunde göra var att försöka lugna säljaren som var helt tillintetgjord.

Vad han kunde konstatera var att varken larm, slutna kassor, vänlig uppmärksamhet från säljaren eller något annat som butiksägaren investerat i hjälpte mot denna brutala typ av rån.

Vad ska man göra?
Lås in varorna – så tar tjuvarna med sig yxor nästa gång…

En klokare tanke kan vara att fundera över vart stöldgodset tar vägen.

Att köpa stöldgods är i dag ett ganska ofarligt sätt att öka sin marginal. Både butiker och restauranger gör detta enligt Svensk Handels säkerhetschef Pär Geijer.

Tjuvarna har beställningar från företag både i Sverige och utomlands.

Enligt Per Geijer går färskvaror som kött till restauranger, medan kosmetika, choklad, tuggummi går i 20 kilospaket till utlandet, företrädesvis till Georgien.

Kläder och prylar säljs på nätet, ibland till ovetande privatpersoner.

För att komma tillrätta med rånen behöver man alltså försvåra häleri.

Det finns en metod som kan göra stöldgods mindre attraktivt för hälare.

Mer om detta senare.

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *