Blockkedjan skyddar integriteten

 

Det finns en viktig aspekt på blockkedjetekniken som jag kom att fundera mer kring nyligen, när jag pratade med Magnus Kempe på Kairos Future och Jan Lundequist, som är expert på betallösningar på teknikföretaget Nets.

Konsumenter och handlare vill ofta att produkter ska vara spårbara – man vill veta var och hur varan producerats, att den innehåller det man förväntar sig och att varken djur eller människor farit illa under produktion och transport.

Men det kan vara svårt att uppnå transparens om inte alla leverantörer i kedjan har lust att dela med sig fritt av det som de inte vill att deras konkurrenter ska få veta.

Magnus Kempe framhåller att en av de stora fördelarna med blockedjor är att de skyddar de medverkandes integritet.

Det går nämligen att vara anonym med delar av datan till exempel vem som genomför en transaktion eller varifrån transaktionen görs.

– Det finns en frihetsgrad i att de som ingår i blockkedjan kan välja vad som ska vara publikt och vad som ska vara dolt. Möjligheten att vara anonym gör att man kan uppnå spårbarhet  med full integritet, säger han.

Jan Lundquist har arbetat med betallösningar under hela sitt yrkesliv. Han jobbar i dag på betalkoncernen Nets, och han förklarar att Nets ”experimenterar, skapar och inkluderar olika koncept för blockkedjetekniken”. Han ser på blockkedjeteknik som ett samlingsbegrepp för ett antal byggstenar som ingår i moderna transaktionssystem.

– Bitcoin är bara en applikation av publika blockkedjor, säger han.

Han framhåller att det största värdet med tekniken ligger i att det går att lita på att allt går rätt till i en kontext där inte alla medverkande känner och har förtroende för varandra.

– Det data som har spelats in från början går inte att förvanska, så förutsett att en produkt verkligen registrerades rätt från början, exempelvis att potatisen är ekologisk, så kan man lita på att det är ekologisk potatis som levereras.

Han berättar att Nets tillsammans med det danska Tull och Skatteverket har initierat ett projekt där man tittar på dokumentation kring bilar. Syftet är att man ska kunna veta allt som har hänt med en bil – alla reservdelar, slitage och transaktioner, ägare och justeringar.

Ja bilen är ju en knepig produkt – hur många avslöjanden har inte gjorts genom åren av märkesverkstäder som tar betalt för service och reservdelsbyten som inte genomförts, bilar som säljs med felaktig mätarställning eller som varit krockade.

Det skulle kunna gå att samla in data på allt och få en fullständig historik på bilen om man vill.

Om man vill ja.

Det är klart att det inte går att prata om blockkedjor utan att till sist landa i ett resonemang kring bitcoin.

Jan Lundquist förklarar att bitcoin skapades med tanken att vara en säker men helt anonym digital valuta. Precis lika anonym som mynt och sedlar i den fysiska världen. Man behöver alltså inte berätta vem man är när man gör en transaktion.

Precis som kontanter har bitcoin fått en skumraskstämpel – sist hörde vi ju att personerna bakom pensionssvindelbolaget Allra stuckit undan pengar genom att köpa bitcoins. Omöjliga att spåra.

I dag tittar flera länder på möjligheten att skapa virtuella varianter av de nationella valutorna.

– Det ska bli spännande att se om de projekten landar i anonymitet – eller om man kommer att behöva identifiera sig för att genomföra en transaktion. För om allt finns inspelat då går det att få fullständig koll på alla transaktioner som görs, säger han.

Det är värt att fundera över.

Själv ryser jag vid tanken.

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *