När vanliga konsumenter begår miljöbrott

PARADOX. Svenska konsumenter privatimporterar farliga elprodukter, leksaker som innehåller giftiga ämnen och prylar som är trasiga redan när de landar i Sverige. Samtidigt pratar vi om hållbarhet, plastbantning och klimatskam…

Häromdagen lanserade Handelsrådet sin rapport ”Digitala marknadsplatser och e-handelsplattformar”, som kartlägger rättsläget kring plattformar som säljer till EU från tredje land.

Ruggig läsning

Rapporten visar att många av de varor som strömmar in via handelsplattformar som Alibaba och Wish, som inte lever upp till EU:s produktsäkerhetskrav. Konsumenten omfattas inte heller av EU:s konsumentskydd. Det är i princip omöjligt att reklamera eller få rättelse.

Detta är helt lagligt. Ännu så länge.

–       Det går inte att förbjuda plattformarna att sälja skräp, eftersom de enligt EU:s e-handelsdirektiv från år 2000 endast är förmedlare, säger rapportförfattaren advokat Robert Heimdahl, Cirio Advokatbyrå.

Lite mer om hur detta hänger ihop har jag skrivit i en artikel på ITRetail:

Och här är länken till själva rapporten:

http://handelsradet.se/wp-content/uploads/2019/04/Digitala-marknadsplatser-och-ehandelsplattformar.pdf

Höga ambitioner

I förra veckan var jag på ytterligare ett intressant möte.

Svensk Handel presenterade sin hållbarhetsrapport för 2018. Den visar att svenskarna tycks ha blivit väldigt mycket mer måna om hållbarhetsfrågor under 2018 – och att handlarna verkligen hänger på och intensifierar sitt hållbarhetsarbete.

De ser hållbarhet som lönsamt både i det korta och i det långa perspektivet.

De vill ha superkoll på hela leverantörskedjan.

För den som vill få mer detaljer finns ett referat av mötet i mitt föregående blogginlägg.

1400 handlare och mer än 1000 konsumenter hade tillfrågats.

Konsumenternas attityder har undergått en signifikant förändring.

Men går de från ord till handling?

Samtidigt som konsumenterna anser det enormt viktigt att handla hållbart inom skönhet/hälsa (78 procent) Kläder, skor och accessoarer (76 procent) och mer än 70 procent anser det väldigt viktigt att välja leksaker utifrån hållbarhetskriterier, så väller det in leksaker och modevaror från kinesiska handelsplattformar som är både giftiga, brandfarliga och som dessutom går sönder snabbt och bidrar till ett giftigt sopberg när de slängs.

Det är privatpersoner som klickar hem de här varorna – är det en helt annan kategori människor än de som har svarat på Svensk Handels enkät?

Eller ger människor pk-svar i enkäter och tvärvänder när de hittar billiga erbjudanden…?

Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij var med på mötet för att kommentera rapporten. Hon menar att människor många gånger har höga ambitioner, men att de inte har så lätt att leva upp till dem.

Så visst kan det vara samma personer som letar hållbarhetsmärkta varor i dagligvarubutiken som klickar hem en snorbillig leksaksbil från Wish.

Det är ju miljöbrott. Inför sanktioner!

Åsa Domeij har också funderat en del kring hur kunderna är funtade.

–Tror de att det finns något slags högre makt som ser till att varorna är ok?

Hon betonar att det inte alls är fel med kinesiska varor. 

– Axfood har kontor i Kina och importerar massor av varor som uppfyller alla EU:s krav. De skeppas hit i containerfartyg medan det enskilda konsumenter e-handlar flygs hit, säger hon.

Men de kinesiska plattformarna är ett problem. Inom EU börjar man fundera på att strama upp e-handelsdirektivet.

Åsa Domeij har ett mer radikalt förslag:
– Gör stickprovskontroller och inför en miljösanktionsavgift för privatpersoner som för in otillåtna varor i EU. Gör det dyrt precis som för importörer och detaljister som har otillåtna varor i sina lager och butikshyllor, säger hon.

För strängt taget är det ju ett miljöbrott att köpa in blyhaltiga leksaker, klänningar med giftiga färger och mobilladdare som börjar brinna när de används. Även om det i dag inte finns några sanktioner.

För att inte tala om hur dumt det är att flyga skräp över halva jorden.

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *