Textilråvara kan hanteras med större respekt

Himlen rodnar vackert över Kungsträdgården under mon rpmenad mot Elles pressprukost.

Det är alltid med stor nyfikenhet jag går till ELLE-galans pressfrukost. Så ock i år. Fredagsmorgonen i mitten på januari, rodnade himlen vackert när jag gick genom Kungsträdgården mot Grand Hotel. 

En smarrig frukost framdukad, intressanta kollegor att prata med och så är det spännande att se vilka stjärnor som belönas detta år.

Stylister, Influencers, Årets Blickfång, Årets bäst klädda man och kvinna och andra kliver upp på scenen. För mig som inte är så inne i modevärlden är en del namn nya, så det är roligt med en uppdatering.

Spänningen är stor innan Cia Jansson och Kakan Hermansson avslöjar årets pristagare

Men det jag väntar på är att få intervjun med vinnaren av H&M Conscious Award 2020, alltså det stora hållbarhetspriset.

Så kliver de fram på scenen, tre studenter från Chalmers Entreprenörsskola. Gustav Larsson-Utas, Johanna Nissén Karlsson och Eric Henriksson Martí som tillsammans med Chalmersforskarna Romain Bordes och Anna-Karin Hellström håller på att utveckla och kommersialisera en metod för att avfärga och omfärga textilier utan att använda blekmedel, och utan att försämra kvaliteten på tyget. 

Respekt för materialet

Tanken är revolutionerande – den textilåtervinning som görs i dag går antingen ut på remake, att man skapar nya kläder och prylar av använda tyger, trasmattor eller patchwork, eller att gamla kläder rivs till trasor som blir stoppning i exemplvis möbler. Att få ut  textilfibrer som kan vävas till nytt tyg är svårt, eftersom många material är blandade, och även med rena naturmaterial blir kvaliteten sämre i andra svängen.

Vividye som det belönade projektet heter, arbetar med större respekt för tyget..

Genom en ny metod – ett bad med positivt laddade joner, lyfts den gamla färgen ur fibrerna. Färgen separeras ut och kan användas på nytt. Det avfärgade plagget kan nu åter färgas in med ny färg. På så vis kan konsumenter uppdatera sin garderob utan att kassera sina gamla plagg. Lämna in din svarta kavaj till butiken där du köpte den och få tillbaka den korallröd, mintgrön eller koboltblå. Lyft bort det gamla trycket på t-shirten och sätt på ett nytt. Praktiskt när företaget bytt logga och det ligger en drös kvar av den gamla modellen i förrådet.

Bomullsbrist hotar

Förutsättningen är förstås att det är Vividyes egna färger som används. Processen fungerar ännu bara i labbet, men teamet har visat att det går att skapa ett kretslopp där textiliernas liv förlängs. Något som kommer att bli nödvändigt. I modeindustrin oroar man sig för att bomull kommer att bli en bristvara.

De tre pristagarna kommer från Chalmers Entreprenörsskola. De har just bildat aktiebolag för att göra Vividye till en kommersiell succé.

– Bomullsodling tär på jordens resurser. Det går åt 8000 liter vatten till ett kilo bomull, och mycket av det som produceras slängs eller bränns för att det är osäljbart eller för att människor helt enkelt tröttnat på sina plagg. Vi vill skapa ett system som gör att vi använder kläder och andra produkter längre, säger Gustav Larsson – Utas.

Osålda plagg som har fel färg eller tryck skulle också kunna färgas om och få en andra chans i stället för att gå till destruktion.

Johanna Nissén Karlsson berättar att processen än så länge fungerar på cellulosabaserade tyger, alltså bomull och viskos, men att utvecklingsarbetet är intensivt. Framöver kommer förhoppningsvis andra material som polyester att kunna behandlas på samma sätt, och andra produkter än kläder kommer också att kunna uppdateras.

En fråga som väcktes under vårt samtal var om plagg som färgats med giftigare färger skulle kunna avfärgas så att den giftiga färgen skulle kunna tas om hand och destrueras sätt så att gifterna liksom lyfts ur kretsloppet.

–Intressant tanke! Det vore drömmen, men dit är det långt, säger Eric Henriksson Martí. 

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *