New York, New York!

 

Ett skinande nytt köpcentrum på den plats som vid mitt förra besök i staden kallades Ground Zero är målet för söndagens utflykt. Himlen är grå med hotande regnskurar. Med svensk tid i kroppen är man redan mogen för tidig lunch när Westfield slår upp sina portar.

Känslan av katedral är påtaglig

Det är stort och vitt. Volym som en futuristisk katedral, med ett jättestort marmorgolv i mitten och butiker i två plan på sidorna. Fler butiker finns i tornbyggnader omkring. Allt är inte klart.

Denna tidiga söndag är det inte mycket folk här.  Jag börjar spaningen med att se om det finns någon butik som har ett annorlunda utseende och känsla.

Det jag egentligen letar efter är butiker som motiverar kunden att komma till butik i stället för att handla hos en ren e-handel.

 

Sussa en stund hos Casper

En av de första butikerna jag kommer förbi är sängbutiken Casper. Ganska liten, men extremt funktionell. Sängarna är exponerade i små hus med draperier. Här kan man provligga sängen i lugn och ro för att sedan boka den på nätet.

&other Stories, är hemmaplan för stockholmaren. Butiken i Westfield känns välbekant med sin sparsmakade exponering och skandinaviska känsla.  Här finns tydligt fokus på hållbarhet och storytelling.

En glimt av Stockholm?

Uppmaningar till att lämna in sina gamla kläder och tomma kosmetikburkar mot rabatt visar intentionen. Hashtaggen #andotherstories ska användas av kunder som vill berätta om äventyren, bröllopen, festerna eller vardagen i plagg från kedjan. Tanken är att bygga lojalitet och gemenskap kring märket. Den som prenumererar på nyhetsbrevet får rabatt.

Vuxengodis

En godisbutik för vuxna, Sugarfina, tar emot med ljuv, ljusblommig inredning och gummibjörnar med smak av champagne, öl och gröna smoothies. Inte så exotiskt som det låter, basingrediensen är fortfarande socker, men ändå lite speciellt.

Ekologiskt, rent och med eleganta förpackningar. Sugarfina som startade i Beverly Hills av Josh och Rosie Reznik, har blivit en stor succé. På fem år har man öppnat 30 butiker, varav fem i New York. Presentförpackningarna är populära. Den coola möjligheten att skicka candygram, där mottagaren själv får komponera sin presentbox, utnyttjas inte så mycket enligt säljaren.

Om smaken är lite mer vuxen så är priset riktigt vuxet: 6 dollar för en liten burk med gröna björnar och en pyttepåse björnar med ölsmak.

Påfallande på Westfield är att det finns få platser att vila benen, och de få platser som finns är det inte gratis.

Mörk elegant inredning, men ljuset vid speglarna är ändå avslöjande.

Dior som har en elegant butik och salong erbjuder en stunds vila medan hudterapeuten rengör ansiktet och gör en analys.

Mimmi Kamara som förestår Dior-butiken tittar noga och undrar vilket av alla hudproblem som det känns mest angeläget att ta tag i. Raskt plockar hon fram ett antal produkter.

– Det allra viktigaste när det gäller försäljning är att vara fullkomligt ärlig, säger hon.

Den eleganta känslan och det vänliga och professionella bemötandet i Dior-butiken krävs för att kunden ens ska överväga att handla de dyra produkterna.

Nästa plats att vila benen på är Eataly. Den italienska mat&restaurangkedjan har blivit omåttligt populär i New York.

Tidig lunch på Eataly

Två Eataly finns, en uppe i Flat Iron och denna Eataly Downtown. Det mesta känns igen från Eataly i Stockholm, men denna är betydligt större. Eftersom timmen ännu är tidig är det ingen rusning. Svårigheten är att välja i det enorma utbudet av italienska lunchläckerheter.

 

Här kan man välja sin doftfavorit

Spaningsturen fortsätter med en runda på det nedersta planet. En ganska mörk butik i det nordvästra hörnet triggar nyfikenheten. Det visar sig vara en exklusiv parfymbutik, Penhaligons, etablerad i London 1870. Mjuk pianomusik, som det visar sig specialskriven för kedjan, mörka hyllor där alla parfymer finns lättillgängliga, och ett stort bord i brons med hela utbudet att testa och dofta på.

Säljaren, en medelålders man med vänligt ansikte identifierar mig snabbt som en ”Empressa-kvinna” och ber mig testa en doft som är blommig och frisk i toppnoten, där man kan ana något lent inunder.  Ljuvlig.

Efter många år på arbetsplatser med allergiska medarbetare är jag ingen parfymperson, men Empressa lockar.

Jag ser mig om och upptäcker intressanta och dyrbara detaljer i inredningen. Tapeten med fjärilar och påfåglar är exklusiv, skapad av en irländsk konstnär, och nyss nämnda bord kostade enligt mannen i butiken omkring 100.000 dollar.

Han berättar att detta är en butik som kunder gärna stannar länge i, och de som handlar handlar rejält. Särskilt kunder från länder som Saudiarabien och Dubai.

En titt på nätet visar att Penhaligons har en omfattande e-handel och att parfymerna också finns hos andra e-handlare. Så jag kan nog få tag på min Empressa till ett lägre pris.

Men besöket i den skönt mystiska butiken var det som satte mig på spåret.

 

Westfield-mätt beger jag mig mot tunnelbanan.

 

Tvärs över gatan ser jag en butik som är proppfull av folk. Century 21 Deparement Store är en outlet som lockar med saftiga rabatter på främst europeiska märken. Garanterad dragare.

Lågpris drar kunder

Men också en plats som får allt att kännas ospeciellt.

Fint gammalt varuhus

Går in och ser ett varuhus med vacker arkitektur, helt dränkt i rea-skyltar och en röra av klädställningar. Billigt? Ja i alla fall häftigt nedsatta priser.

Så svänger jag om fel hörn och får plötsligt syn på något vackert – varma klara färger som lyser upp den grå eftermiddagen. T2 heter butiken. Här säljs té.

Det var något som lockade…

En indisk mor och hennes vuxna dotter får syn på butiken i samma ögonblick som jag och med ett samfällt förtjust utrop springer de mot dörren. Deras ögon har fångats av ett arrangemang av vackra tekannor, koppar och teburkar.

T2 är ännu bättre än vad utsidan lovar. Konceptet är australiskt. Här finns alla tänkbara typer av té. Från tébuskar och andra växter, ett otal blandningar. Örttéer för olika hälsobesvär, exklusiva téer, påsar, lösté och utensilier för att brygga isté och vanligt té. Vackert porslin.

Vackert porslin

Säljarna bjuder på läskande isté och är beredda att svara på alla slags frågor om té.

Där finns också pedagogiska skyltar som förklarar processerna kring té.

Säljaren, en ung kvinna med rastaflätor berättar att T2 har funnits i USA i tre år, och att det finns 7 butiker i landet. Totalt finns det mer än 200 butiker i Australien, Storbritannien och Singapore.

Webbsidan är supersnygg och lättnavigerad och lovar att skeppa produkterna över hela världen. Även Sverige. Där finns också fantastiska recept på rätter smaksatta med té.

Med mig från besöket på T2 har jag ett lugn som räcker hela tunnelbaneresan upp till Midtown, där favorithotellet ligger.

Det traditionella sättet att se på butiken är ju att det är där handlaren tjänar sina pengar. Men e-handlare som startar butiker resonerar precis tvärtom – butiken är ett skyltfönster – ett sätt att bli populär och boosta sin e-handel.

Spektakulära butiker i väl trafikerade lägen och suverän e-handel borde vara en vinnande kombo.

.

 

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *