Gör varorna odugliga för häleri

Psst! En diskret puff, som knappt märkbar vattenånga binder mannen vid brottet. Han sprang just ut med en trunk full av kosmetika från en butik..

Puffen innehöll märk-DNA. När polisen lyser med UV-lampa på hans ansikte flera veckor senare sitter det kvar och mannen kan bindas till brottet.

Han ingår i ett kriminellt nätverk som ägnar sig åt en lönsam hantering – att göra snabba stölder – ofta fullt öppet inför butikspersonal och kunder. Stöldgodset packas sedan i 20-kiloskartonger och lämnas in hos ett Postnordombud för att skickas till Georgien.

Men nu hade butiken som han, hans kumpaner och likar brukar hemsöka, tröttnat på att ständigt bli av med varor och installerat butiks-DNA.

Nya skyltar var uppe och de kriminella i grannskapet börjar lära sig vad dessa betyder.

Jag träffade för en tid sedan Monica Hallin, som är vd för säkerhetsföretaget Vindico. Hon är en ivrig förespråkare för märk-DNA, som kan användas både till att märka varor så att det syns vem som äger dem, och till att märka personer som stjäl.

Om butikspersonalen uppmärksammar en butiksrånare utlöser de märk-DNA som träffar rånaren. Det sätter sig på kläder, skor, hud, hår och är omöjligt att tvätta bort. Det sitter som berget i veckor, men syns bara om man lyser på det med UV-ficklampor som polis och tull har.

En sprayad rånare smittar stöldgodset med märk-DNA, men varorna kan också vara märkta så att man vet vem de tillhör.

En underökning som Vindico genomfört visar att stölderna minskar drastiskt i butiker som installerat märk-DNA.

Stöldsvinnet minskar med 30 procent, antalet rån halveras – men det bästa av allt är att häleri blir svårare.

– Polis och tull får lättare att identifiera godset, och det blir enklare att nysta upp häleri-nätverken, säger Monica Hallin.

Men det kräver förstås att polisen prioriterar häleribrott.

Monica Hallin framhåller att häleri är förknippat med mycket annan grov brottslighet – kommer man åt hälarna minskar motiven att begå grova rån och stölder i butiker.

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *