Tänk om det fanns en Silkka Bar…

Mina mäsströtta ben bara drogs till denna ljuvliga monter med sin dämpade belysning och sammetsmjuka inredning. Den tillhör det holländska företaget Silkka som säljer egendesignade sidenblommor. De är så långt från nordisk minimalism och förnuftig holländsk design man kan komma.

Detta visade sig bara vara en liten del av Silkkas monter som upptog ett helt kvarter på mässan.

I baren bjöds bubblande drycker av olika slag och jag kom i samspråk men Silkkas svenska agent, Helena Kolhäger.

Hon är florist, har en vanlig blomsterhandel, men har också blivit svårt förälskad i sidenblommor.

För den som associerar konstblommor med  sorgliga plastpelargoner på långtradarfik från 70-talet är Silkka en uppenbarelse. Blommorna ser levande ut fast mer perfekta än vanliga snittblommor. En del är naturtrogna avbildningar av blommor som förekommer i trädgårdar och i naturen, andra är mer fantasiblomster, något man kan hitta på ett gardintyg.  Kopparglänsande blad, guld- och silverlöv finns att fullkomna buketterna med.

I hotellobbys och på restauranger kan man hitta dem, inte så ofta i Sverige som i andra länder. Och de är inte vanliga i svenska hem.

– Lite synd att svenskar inte vågar så mycket, säger Helena Kolhäger. Hon drömmer om att silkesblommor ska bli stort också i Sverige. Både i offentliga miljöer och i privata hem.

Själv njuter jag av den intima stämningen på Silkka-baren och tänker att om det fanns en sådan centralt i Stockholm skulle detta vara ett givet häng för mig och mina vänner.

En drink före teatern eller festen.

En skön miljö för AW eller ett ställe att landa efter en kulturupplevelse när man ännu inte riktigt vill ta tunnelbanan hem.

Varför inte kombinera bar med showroom? På dagen serveras alkoholfritt, ges rådgivning och görs beställningar och på kvällen är det stockholmarnas mötesplats och vattenhål.

Någon som känner till lämplig lokal?

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *