Corona ger nya säkerhetshot

Coronapandemin för med sig olika säkerhetsrisker i olika länder. Det framkom vid ett webbianrium lett av den brittiske kriminologiprofessorn Martin Gill som jag lyssnade på i veckan.

Italien, Storbritannien, Indien och Nederländerna har haft olika förutsättningar att möta pandemin och dess effekter enligt de experter som kom till tals i panelen.

Svag regering och svag supply chain förvärrade situationen i Italien.

Ett avgörande misstag var att regeringen initialt bedömde att det skulle vara svårt att nå acceptans för en allmän nedstängning av samhället. Den svaga regeringen ville inte göra sig impopulär genom alltför ingripande åtgärder, så därför kom beslutet om en lock-down sent och när det väl hände var det för sent för att hindra spridningen, säger Roger Warwick, vd för Italienbaserade Pyramid Temi Group, Security & Investigations company, specialiserat på TRM (Travel Risk Management)

Han förklarar att Italien har en väl utbyggd sjukvård, skickliga läkare, bra ambulanssjukvård men illa fungerande logistik kring materialförsörjning och som sagt en svag regering. Därför är det brist på respiratorer, skyddskläder och förbrukningsmaterial.

Nord/Sydkonflikt förstärks.

Södra Italien har helt andra förutsättningar än norra. I syd är en stor del, kanske 30 procent av ekonomin informell. Det ger en sårbarhet. Svartjobben ger inte arbetslöshetsersättning.

Roger Warwick förklarar också att regeringen lovar mer än den kan hålla. Italiens ekonomi var redan tidigare minst sagt ansträngd och det finns helt enkelt inte pengar till allt stöd som behövs. Han framhåller att risken är stor att det blir upplopp och plundring av matbutiker när människor inte har pengar.

Storbritannien. Våld i hemmen. Ökade nätbedrägerier.

Elizabeth Sheldon är vd för Evidence Talks, ett bolag specialiserat på att spåra digital brottslighet.

Men det hon ser närmast är att våld i hemmen ökar markant. Instängdheten skapar en stress i hela samhället, människor är oroliga över ekonomin, att förlora jobben och detta går ut över de närmaste.

Nätkriminaliteten ökar. De cyberkriminella har hittat många nya sätt att utnyttja Coronakrisen till att luras.

Indien. Gästarbetare från landet försöker ta sig hem.

Rajiv Mathur, säkerhetsexpert på Philips i Indien rapporterar: Indien har sedan i slutet på mars stängts helt. 90 procent av alla jobb finns i småföretag. Eftersom marknaden har försvunnit blir stora skaror arbetslösa. I storstäderna har många människor tillfälliga arbeten, de är gästarbetare från andra delar av Indien.

När de nu blir arbetslösa försöker de ta sig hem till sina byar med buss eller tåg. Men det finns inte plats för miljoner människor, många börjar gå. Med tanke på att det inte finns resurser att testa mer än en bråkdel är spridningsrisken stor.

Han förklarar också att situationen kan resultera i att människor inte har pengar till mat. Dessutom påverkas produktion och distribution av mat.

Nederländerna: Ingen lockdown.

Michel de Jong på ASIS International, förklarar att Nederländerna inte släcker ner och tvingar alla att stanna hemma just för att undvika den mentala och sociala oro som en sådan åtgärd skulle medföra. Det tycks som den holländska approachen mer liknar den svenska.

Han menar att om ett samhälle stängs ner kommer smittan att blossa upp så fort man lättar på restriktionerna.

Författare: Dagmar Forne

Dagmar Forne, journalist med mångårig erfarenhet och djupa kunskaper om handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *